Kiralık Fotoğraf Makinesi
  • Kiralık Ekipmanlar

Muhtemelen bu cümleyi bir çok kere duymuşsunuzdur; çekimlerinizi RAW formatında yapmanız gerekir.

Peki bunun neden bu kadar önemli olduğunu biliyor musunuz? Görüntülerinizi Raw formatında çekmek gerçekten ne demek oluyor? Şimdi bu olayı çözelim!

İlk önce, RAW nedir? sorusuna bir ışık tutalım. RAW, fotoğraf çektiğinizde sensör tarafından kaydedilen tüm görüntü verilerini yakalayan bir dosya formatıdır. JPEG formatında çekim yaptığınızda resmin ya da videonun bilgileri sıkıştırılır ve kaybolur. RAW ile hiçbir bilgi sıkıştırılmadığından, çekim sonrasında üzerinde daha çok işlem yapabileceğiniz, sorunsuz ve yüksek kaliteli görüntüler üretebilirsiniz.

Neyse ki bugünlerde pek çok kamera, RAW çekim özelliği konusunda ateş ediyor :) Dolayısıyla küçük bir kamera kullanıyor olsanız bile, RAW dosya biçiminden yararlanabilirsiniz. 

Fotoğraf çekimlerinde bir çok kamera Raw özelliğini destekliyor. Video konusunda da bunu ilk yapan Black Magic kameralardı. Canon C200 modeli de artık Raw formatında video çekimini destekliyor. Video çekiminde de aynı şekilde size yüksek detay ve beyaz ayarını sonradan yapabilmeniz gibi avantajlar sağlıyor. Ne demek istediğimizi detaylıca anlatabilmek için, Raw yani ham görüntü çekmenin avantajlarına tek tek değinelim.

1. En Yüksek Kalite Düzeyini Alırsınız

Bu, en büyük faydalarından biri. Görüntünüzü RAW formatta çektiğinizde sensördeki tüm verileri kaydedersiniz. Bu da size en yüksek kalitede dosyaları verir. 

JPEG formatında çekim yaptığınızda kamera RAW bilgilerini JPEG bir dosyaya dönüştürmek için kendisi işleme sokuyor. Fotoğraf makineniz beyniniz kadar akıllı ve bilgisayarınız kadar da işlevsel değildir. Bu nedenle RAW çekim yaparak bu işlemi kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. Böylece görüntünüzün nasıl görüneceğine kendiniz karar verebilir ve daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. 

jpeg-raw

2. Görüntüde Geniş Aralıkta Parlaklık Seviyeleri Elde Edersiniz

Parlaklık seviyesi, bir resimde siyahtan beyaza doğru basamaklar sırasıdır. Ne kadar fazla basamak olursa, tonların geçişleri o kadar pürüzsüz olur..

JPEG görüntüler 256 seviyede parlaklık kaydeder. RAW kaydettiğiniz görüntülerde ise 4,096'dan 16384'e kadar seviye vardır. Bu durum, "bit" terimi ile açıklanıyor. JPEG, 8bit'de görüntü yakalar, RAW ise 12bit ile 14bit arasında görüntü yakalar. İşin özeti budur!

Tabi bu durumun görüntüler üzerindeki etkisi çok fazladır. Fazladan parlaklık seviyeleri, kalitesi önemli bir düşüşe uğramaksızın görüntünüzde daha fazla ayarlama yapmanıza olanak tanır, çünkü üzerinde çalışabileceğiniz daha fazla düzey bulunur!

Ayrıca RAW formatta çekim yaparken görüntülerdeki posterleşmeyi önlemek veya düzeltmek de daha kolay olur.

3. Pozlama Ayarlarını Kolayca Düzeltebilirsiniz

Çektiğiniz görüntülerde en iyi pozlamayı almak istiyorsunuz, ancak bazen özellikle hızlı hareket edildiği görüntülerde(örn: düğün) bu durum zorlaşıyor. Açıkçası, kamera içinde en iyi pozlamayı almak istiyorsunuz, ancak bazen hızlı hareket ediyor (özellikle düğünlerde!) 

Bu gibi durumlarda RAW ile çektiğiniz dosyada ek bilgi sahibi olursunuz, kaliteyi önemli derecede azaltmadan görüntüyü düzeltmek çok daha kolay olur. Ayrıca vurguları ve gölgeleri daha iyi kurtarma imkanınız olur. 

4. Beyaz Dengesini Kolayca Ayarlayabilirsiniz

JPEG çekerken, görüntüye otomatik beyaz denge uygulanır. Başka bir seçeneği kolayca seçemezsiniz. RAW ile beyaz dengesi yine kaydedilir ancak daha fazla veri sahibi olduğunuz için sonradan ayarlaması da kolaydır.

Mükemmel beyaz dengesi ve rengi müthiş bir görüntü elde etmek için RAW çekimi kesinlikle gereklidir. 

raw görüntünün avantajları

5. Daha İyi Ayrıntı Alabilirsiniz

RAW çekimlerinizde, Lightroom gibi bir programlardan daha keskin ve güçlü ses algoritmalarına sahip olursunuz. 

Ek olarak, bu keskinleştirme ve ses algoritmaları zaman geçtikçe gelişiyor, bu yüzden gelecekte RAW dosyalarınızı tekrar ziyaret edebilecek ve bu iyileştirmelerden faydalanabileceksiniz. 

6. Gerçek Görüntüyü Bozmadan Düzenlemenin Keyfini Çıkarın

Bir RAW dosyasında ayarlamalar yaparken, aslında orijinal verilere hiçbir şey yapmazsınız. Yaptığınız şey, JPEG veya TIFF sürümünün nasıl kaydedileceği konusunda bir dizi versiyon hazırlamaktır.

Bunun güzelliği, bir görüntüyü bozup, yanlışlıkla kaydedip ve geri dönüp değişiklik yapamayacağınız konusunda hiç endişelenmenizin gerekmemesi. Ayarlarınızı istediğiniz zaman sıfırlayabilir ve tekrar başlayabilirsiniz.

JPEG dosyalar her açışınızda kalitesini kaybeder, ayarlamalar yapıp tekrar kaydedersiniz. Bu nedenle, JPEG dosyalarına değişiklik yapıyorsanız ve dosya kalitesini kaybetmek istemiyorsanız daima görüntüyü çoğaltmanız ve yeni versiyonunu kaydetmeniz gerekir. Bu tam anlamıyla güçlük.

raw fotoğraf nasıl işlenir

7. Daha İyi Baskılar Alabilirsiniz

Tonların ve renklerin daha yumuşak derecelenmesi nedeniyle RAW dosyalarından daha iyi baskılar elde edersiniz. Gün geçtikçe insanlar daha fazla dijital çekime kayıyor olsa da, mükemmel baskılar almak da her zamanki kadar önemlidir. (eskiye göre nispeten az olması nedeniyle belki daha da önemlidir!)

8. Çıktı Alırken Renk Aralığını Seçebilirsiniz

Renk alanı biraz karmaşık bir konu, ancak bu konuda bir ipucu vereceğiz. RAW ile görüntüyü dışa aktarırken herhangi bir renk alanından seçim yapabilir, böylece duruma göre ayar yapabilirsiniz!

Resim web'de kullanılacaksa tarayıcılar arasında maksimum uyumluluk sağlamak için RGB renk alanından çıktı alabilirsiniz.

Dosyalar müşteriye mi gidecek? Adobe RGB renk alanında kaydedebilirsiniz.

En geniş renk alanını mı istiyorsunuz? ProPhoto RGB'yi kullanın.

Temelde, farklı durumlar için en iyi çalışan farklı renk aralıkları vardır ve RAW görüntü çektiğinizde, tek bir görüntüyü birden çok aralıkta dışa aktarabilirsiniz! 

Yani sözün özü profesyonel fotoğrafçılar müşterilerine mümkün olan en yüksek kalitede hizmet vermelidir. Müşterilerinize özellikle basılı ürünler sunarken şeritlenmemiş ve etkileyici ışık dengesine sahip ürün sunmak harika olacaktır. Bu durumda uygun renk dengesi elde etmek ve durum için doğru renk alanını seçmek de kritik önem taşır.

İşte RAW çekimler yapmak kontrolü ele almanıza ve mümkün olan en iyi sonuçları oluşturmanıza fırsat verir. Karşınıza çıkacak sorunları da bu sayede en iyi şekilde çözebilirsiniz :)  

Paylaş!

Benzer Blog Yazıları

25.04.2024 01:15:35