1-Eski bir şeyi yeni bir biçimde yap
Pinhole hep vardı ama dijital makinanda pinhole yapabilirsin, işte bu yeni bir biçim! Makinanın ayna kapağını delip pozlayarak dijital bir pinhole deneyimi yaşayabilirsin.
2. Yeni bir şeyi eski bir biçimde yap
Fotoğrafları üst üste pozla ama bunu photoshop'ta değil, analog bir film ile yap. Diyorsan ki, üst üste pozlama o kadar da yeni değil, zaten ne gerçekten yeni ki!
3. Keskin yap – olmuyorsa adına sanat de
Makinan yeterince keskin değilse, tamamen bulanıklaştır ki, hatan belli olmasın. Her şey derin bir ruh halinin içinde kaybolsun. İçine metaforlar girsin, herkes acaba diye düşünsün
4. Elli tane yap – kesin sergi olur.
Fotoğraf bir tane iken çok cılız kalabilir. Peki ya aynı fotoğrafı 50 kere yan yana asarsan? Bir Andy Warhol değilsin ama tekrar eden dokular her zaman çekicidir. Hem sürekli aynı tarzda devam edip istikrar gösterebilirsen instagram fenomeni bile olabilirsin.
5. Büyük yap
Kabul edelim ki, sergilerde büyük fotoğraflara daha heyecanlı bakıyoruz. Kocaman baskılar aklımızı alıyor. Bunları neyle çekimş bu adam, diyoruz. Büyük baskılar almayı bir deneyebilirsiniz.
6. Büyük yapamıyorsan kırmızı yap
İçinde bol kırmızı bulunan imajlar her zaman daha çok satıyor, kırmızının sıcak büyüsü olsa gerek. Ufak bir not, tamamı siyah beyaz, dudakları kırmızı kız fotoğrafı artık klişe, unutma!
7. Hiç bir şey sonuç vermezse baş aşağı çevir – iyi görünüyorsa işe yarayabilir.
Fotoğrafın çok güzel değilse, ters çevirmeyi bir dene. 180 derece sergile, etkisi değiştiyse hikmeti de sorgulanacaktır.
8. Ünlüleri çalış – çok yaparsan kitabın çıkar
İstersen kitap yap, istersen instagramda fenomen ol, ünlülerin ününü kullanmak seni her zaman yükseltir. Çünkü orada senin fotoğrafın değil, ünlü sevilir. Çaktırma, ününe ün katabilirsin.
9. Ben-merkezci, kendinden menkul, genel başlıklı ve her zaman itici ol – böyle olduğun için lanetlenmiş ol.
Tripler, trende uygun giyinmeler, asi tavırlar, laf söylemeler, laf söyletmemeler, atarlar giderler, kuul tavırlar fotoğraflarının daha kıymetli hale gelmesini sağlayabilir. Bunu bir düşün.
Hamiş:
Unutma ki, aslında bunların hiç biri seni iyi bir fotoğrafçı/sanatçı yapmaz. Benimsersen güncel akış içinde bir süre popüler olabilirsin, benimsemezsen ise çevrendeki bu tip işlere karşı iyi bir eleştirmen!
Başlıklar Charles Traub'un "Yüksek lisansın yap ve yapmaları" isimli eleştirel metninden alınmıştır.
.