Kiralık Fotoğraf Makinesi
  • Kiralık Ekipmanlar

Profesyonel anlamda isminin Greenbox Stüdyo olarak anıldığı, çoğu kişinin ise yeşil perdenin önünde çekim olarak bildiği şeyin sırrını açıklama vakti geldi. Aslında buna sır demek de biraz yanlış olur. Çünkü son zamanlarda özellikle bol efekt gerektiren yapımların prodüksüyonlarında mutlaka görebilirsiniz Greenbox'ı. Dolayısıyla her yerde görülmeye başlayan bir sistem de merak edilir, merak edildikçe de açıklama bulur oldu. Biz de sizler için Greenbox'ın ne işe yaradığını, nasıl kullanıldığını açıklayalım istedik.

Greenbox, en basit anlamıyla chroma key yani kilit renk anlamına gelen bir çekim hilesi. İki hatta daha fazla görüntüyü kolaylıkla üst üste koyarak, imkansız veya pahalı gibi gözüken sahneleri çok kolay ve çok ucuza çekebilmenizi sağlar. Temelde üç genel kilit renk uygulaması vardır. Günümüzde bunlardan en çok kullanılanı da greenscreen ya da bluescreen yani yeşil ekran ya da mavi ekran uygulaması. Bu tekniğin uygulanması için oluşturulan stüdyolar da haliyle "greenbox studio" adını alıyor.

Bu yöntem teknik anlamda temel olarak, görüntüde yok edilecek ya da yerine başka bir görüntü giydirilecek rengin, fon olarak seçilme prensibine dayanır. Peki bu ne demek oluyor? Örneğin Empire State binasının önünde öpüşen bir çiftin fotoğrafını, videosunu, filmini ya da klibini çekeceksiniz. Bunun için iki seçeneğiniz mevcut. Ya tası tarağı, bütün ekipmanı ve oyuncuları toplayıp, üstüne de bir de paraya kıyıp kilometrelerce yol gidip binanın önünde çekim yapacaksınız ya da greenbox kullanacaksınız. Greenbox kullanacaksanız burada da yöntem devreye giriyor. Oyuncularınızı alıp yeşil perdenin önünde , Empire State'in önündeymiş gibi yerleştirdiğinizde elinize arkası boş önde takılan bir çift görüntüsü gelecek. Bunu bilgisayara attığınızda ise yeşil perde çok kolay kaldırılabilir ve yerine ister Empire State ister Pizza Kulesi ister Çin Seddi koyulabilir, size kalmış.

Greenbox'ın kullanışlı olması her açıdan maaliyeti de düşüren bir nokta. Oyuncuyu oradan oraya sürüklemek yerine stüdyoda çekim yapmak, pahalı yerlere gitmek yerine stüdyoyu kullanmak büyük bir tasarruf sağlıyor. Aynı zamanda istediğiniz fonu ekleyip çıkarabildiğinizden estetik açıdan da size en uygun gelen ve güzel olanı kolayca yakalamanız mümkün. Üstelik içinize sinmezse yapacağınız tek şey yeşil perdenin önünde tekrardan çekim yapmak.

Sistemin bir diğer çok önemli avantajı da post-prodüksiyon aşamasında eklenebilen grafik animasyon ve özel efektler. Hollywood da dahil olmak üzere birçok film şirketi savaş ve aksiyon sahnelerini, tehlikeli unsurlar içeren ögeleri bu yöntemle filme ekliyor. Bu da yine masrafı oldukça düşürmekle birlikte oyuncunun ve set ekibinin güvenli bir şekilde oldukça başarılı işler çıkarmasını sağlıyor.

Peki Neden Yeşil ya da Mavi?

Greenbox ile ilgili merak edilen bir diğer konu da renk. Neden yeşil? Ya da diğer sistemi de düşünürsek neden mavi? Cevabı oldukça basit. Kurgu ya da ekleme çıkarma sırasında göze batan ve kolaylıkla kalıbının çıkabileceği dikkat çekici bir renk olması gerekiyor ki arka fon kolaylıkla temizlensin ve yenisi eklensin. Bunun için kostümcünün de ekstra dikkat etmesi gerekiyor. Oyuncunun kıyafeti ya da kullanılan objenin yeşil ya da mavi perdeyle aynı tonda olması işleri elbette ki zorlaştıracaktır. Bunun için fondaki renkle aynı tondan uzak kalarak kıyafet seçilmesi gerekiyor. Aksi taktirde fon kesilirken eksik çıkartma ya da fazla bırakma ihtimali oldukça yüksek.

Greenbox Stüdyolarında Bulunması Gerekenler

İstediğiniz şartlar altında, oldukça uygun fiyatlarla greenbox stüdyosu kiralamanız mümkün. Fakat bununla birlikte eviniz ya da elinizde bulunan başka bir yer çekime uygunsa orayı da kolaylıkla greenbox stüdyosuna dönüştürebilirsiniz. Özellikle bu sistemle çok fazla iş yapacaksanız, kendi stüdyonuzu kendiniz yapmak maddi anlamda da size çok fazla kar sağlayacaktık. Bu fikir aklına yatanlar için işte bir greenbox stüdyosunda olması gerekenler.

1. Olabildiğince mükemmel bir greenbox odası yaratmak istiyorsanız önceliğiniz kullanacağınız odanın boyutu olmalı. Yaklaşık 5 metre eni 5 metre boyu olan bir odaya sahipseniz, bu alan işinizi görmenizi çok kolay sağlayacaktır. Tabii elinizde bundan daha büyük bir alan varsa değerlendirmenizde fayda var. Özellikle yükseklik konusunda seçici olmaya çalışın. 3 metrenin altında kullanacağınız bir tavan işlerinizi ilerleyen zamanlarda zorlaştırabilir.

2.Fiziksel olarak bakıldığında sadece odanın boyutunu ayarlamak yeterli olmuyor. Tam bir stüdyo olarak kullanacağınız için havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemlerini olabildiğince sağlam kullanmanız önemli olacaktır.

3.Bir diğer fiziksel açıdan önemli olan sistem de ses yalıtımı. Bunun için isterseniz elinizdeki maliyete göre profesyonel ses yalıtımı inşa ettirebilirsiniz. Ama derseniz ki ben o kadar masraf yapamam bunun için de çözüm belli. Yumurta kolilerini düzgün bir biçimde duvara yapıştırarak bütçenize göre bir ses yalıtımı elde edebilirsiniz.

4.Sırada greenbox'ı greenbox yapan malzemeye geldi. Tabii ki yeşil fon perdesi. Yaklaşık tüm odayı kaplayacak şekilde bu perdeden elde etmiş olmanız lazım. Nerden bulabilirim derseniz de fotoğrafçılık malzemesi satan tüm dükkan ya da internet sitelerinden yaklaşık 100 TL'ye temin edebilirsiniz. Boyutları genelde 270cm'e 600cm'dir.

5.Odanın kaba taslak dekoru tamamlandığına göre sıra çekimler için en hassas noktaya geldi: Işık. Her çekim için ışık kilit nokta olurken, renginden ve yapılmak istenen işlerden dolayı bu sefer daha da ön plana çıkıyor. Hata yapmamak ve arkadaki fonun gölgesiz aynı renkte görünmesi için temin etmeniz gereken ışık led light'lar. Led light kullandığınız taktirde arka planda oluşacak kumlanma, gölge ya da parazit renkler ortadan kalkacaktır. Bu ışıkları da yine kamera ya da fotoğraf malzemesi satan yerlerden kolaylıkla temin edebilirsiniz hatta proje bazlı çalışacaksanız dönem dönem kiralama ile daha da kolaya getirebilirsiniz.

6.Işık konusunda gerekli olan bir diğer malzeme de Three Point Light olacaktır. Eğer yerleştirmesini ve kullanımızı biliyorsanız, kolaylıkla yapabileceğinize de güveniyorsanız led light'lardan daha risksiz ve gölgesiz görüntüler yakalamanız mümkün. Anahtar ışık, dolgu ışığı ve arka plan dolgu ışığından oluşan setin kullanımı için birçok video mevcut. Doğru noktaları yakaladığınız taktirde greenbox'ı da en etkin şekilde kullanabilirsiniz demektir.

7.Eğer video kaydı yapıyorsanız, en ufak bir hatayı bile gözden kaçırmamak adına görüntüyü direkt ekrana yansıtan bir sisteminiz olmalı. Yani bunun için de önceliğiniz iyi kameralar elde etmeniz.

8.Sonraki aşama ise kameralardan gelen görüntüyü kolaylıkla takip edebilmek adına stüdyoda ekran bulundurmanız. Bu ekranlar, kameradan ya da kameranın ekranından gördüğünüz küçük alanda gözden kaçırabileceğiniz hataların ortadan kalkmasını sağlar. Yani çekim sonunda fark edeceğiniz bir hatayı bu ekranlardan çok daha çabuk fark edebilirsiniz. Bu da sizi hem yeniden çekim derdinden hem de zaman kaybından kurtarmış olur.

9.Son olarak tabii ki kurgularınızı yapacağınız bir sistem de gerekli. Kurgu dediğimiz şey bilgisayardan yapılmıyor mu her yerden yapabilirim diyebilirsiniz. Fakat kurgunun ve kesimin ilk aşamalarını çekim yerine yakın bir alanda yapmak her zaman işinizi pratiğe dökmeye yardımcı olur. Hele ki kurgu için çalıştığınız birileri varsa siz çekimlerinize devam ederken, o kişiler yanı başınızda görüntülerin ilk temizlenmiş hallerini sizlere sunabilir.

Tüm bu sıraladığımız malzemeler temelde teknik olarak stüdyonun oluşması için gerekli olanlar. Bunun yanında, çekim sırasında emek sarf edecek ve esas işi yönetecek olanları da unutmamak gerekir. Bu da yapacağınız işin büyüklüğüne göre oluşturacağınız set ekibi. Her ne kadar eli çabuk ve başarılı bir fotoğrafçı ya da kameraman da olsanız, mutlaka yönetmeniniz, ayrıca kameramanınız, kurgucunuz olmalı. Hele ki klip ya da kısa film çekimi gibi işlere giriştiyseniz işleri biraz daha ciddiye almanız gerekir. Bu da demek oluyor ki saydığımız kişilere ek olarak drama yönetmeni, görüntü yönetmeni, ana kumanda yönetmeni gibi alanında profesyonelleşmiş kişilere de ihtiyacınız olacak. Bunları göz ardı ederek oluşturduğunuz greenbox stüdyosu ne kadar mükemmel olursa olsun işinizin bir bakıma yarım kalacağını unutmayın.

En düşük bütçede ve sistemde elde edeceğiniz greenbox'lar özellikle kiralama yöntemini kullanarak daha uzun ömürlü bir alan yaratmanızı sağlar. Bunun anlamı da malzemelerinizi tamamlarken proje bazlı düşünerek, kamera, ışık gibi ekipmanları www.kiraliksony.com ‘dan temin edebileceğiniz. Böylece talep ettiğiniz ekipman hakkında hem bilgi sahibi olarak hem de hangi alanlarda işinize yarayacağını bilerek çekimlerinize girişebilirsiniz. Şimdi el emeğiniz greenbox stüdyoyu kullanma zamanı. Ayrıca Kiralık Fotoğraf Makinesi'nden dilediğiniz renkli filtreleri uygun fiyata satın alabilirsiniz.

İyi çekimler :)

 

Paylaş!

Benzer Blog Yazıları

24.11.2024 08:19:10