Bir fotoğraf çekerken, önemli olan göze hoş gelen bir kare yakalamak mı, yoksa çektiğimiz görselin hikayesini, duygusunu yansıtabilmek mi?
Tartışılan bu konu üzerine "Platon Fotoğrafları" isminde bir terimle öne çıkan Platon Antoniou'nun konuk olduğu Netflix belgeseli Abstract: The Art of Design belgeselini inceledik.
Platon bu konuyla ilgili belgeselde "Makine bu durumda sadece bize yardımcı bir araç. Önemli olan hikaye, mesaj ve duygudur." demiştir.
1968 yılında Londra'da doğan Platon, çocukluğunu Yunanistan'da geçirmiş ve yaratıcılığına bu noktadan erişmiştir. Yunanistan'daki beyaz ahşaplı evleri ve küçük yaşlarda çizdiği karakalem çalışmalarında hep bu renk tonunu baz almıştır. Keza bu temel renklerini çektiği fotoğrafların vurgusunda da görebiliyoruz.
Annesi sanat tarihçisi, babası ise bir mimar olan Platon'un sanat ve tasarıma olan yönelimi de buradan geliyor olabilir.
Çeşitli dergiler ve TIME dergisi başta olmak üzere bir sürü ünlü sanatçı ve dünya lideri ile başbaşa kalıp, onların duygularını anlayıp, empati yaparak onların fotoğraflarını karelemiştir. Vladimir Putin, Barack Obama, George W. Bush gibi birçok siyasi liderin portrelerini çeken Platon çekimden önce "Nasıl iyi bir fotoğraf alabilirim?" diye değil," Bu insandan ne öğrenebilirim?" diye düşünüp bu noktada adım atıyor. Belgeselde Platon hakkında "Bir Platon portresi, ışıklandırma, kişinin gözleri, makineyi yerleştirişinin çarpıcı doğası demektir. Bazen alttan, bazen karşıdan, bazen ise amaç elleri kullanmak veya kişiden abartılı bir ifade alabilmektir. Yani "Amaç ruhu yakalamaktır." diye söz ediliyor. Aynı zamanda disleksi hastalığı da olan Platon için okumak ve yazmak bir sorun haline gelebiliyor. Bu yüzden onun bir amacı da "Karmaşık dünyayı basitleştirmek.". Bu konu için "Tasarım benim için karmaşadan bir çıkış." diye özet geçiyor. Belki de hayatın karmaşıklığının getirdiği bu durumdan sıyrılması için yaratıcılığını kullanmış olabilir Platon, ya da bu karmaşıklık onun yaratıcılık duygusunu tetiklemiştir. Her halükarda bir fotoğraf çekerken önemli olan konunun, bir portreyse "Karşınızdaki kişi ile empati yapılması.", ya da herhangi bir çekimse bile kesinlikle çekilen karenin bir hikayesinin, bir duygusunun ve mesajının olması gerektiğini vurguluyor.
Birbirinden güzel, anlamlı ve hikayeleri olan fotoğraflar çekmek istiyor ama bir kamera arayışındaysanız Kiralık Fotoğraf Makinesi'nden kiralayabilirsiniz.