Kişinin duygularını ve iç dünyasını ortaya koymak için çekilen fotoğraf türüdür portre fotoğrafçılığı. Modelin yüzü, ifadeleri, bakışları ve mimikleri ön plandadır. Portre fotoğrafçılığındaki en önemli faktör doğal olarak modeldir, modelin doğal ve samimi olması gerekir. Bu doğallığı sağlayabilmek için fotoğrafını çekeceğiniz kişi ile sohbet etmeniz onu biraz tanımanız ve ne istediğinizi ona açıkça ifade edebilmelisiniz. Modeliniz olacak kişi arkadaşınız veya bir yakınınızsa tabi ki işiniz kolaylaşacaktır. Ayrıca modeliniz poz verirken onu yönlendirip yardımcı olmanız konuşmalarınızla rahatlatmanız da etkili olacaktır. Ancak karşınızdaki kişi tanımadığınız biri olduğunda iş daha zorlaştığı için çoğu fotoğrafçı doğal pozları yakalayabilmek için tele objektifler kullanıyor.
Portre fotoğrafları genellikle modelin göz hizasından çekilir. Böylelikle model ile izleyen arasındaki göz teması sağlanır. Fotoğrafı çekerken netlik sağladığınız alana çok dikkat etmeniz gerek, açık diyaframdan çalışıyorsanız net alan derinliğiniz azalacağı için bu gibi durumlarda modelin gözüne netlemek iyi sonuç verecektir.
Portre fotoğraflarda kullandığınız ışık modelin iç dünyasını yansıtacak bu nedenle bu faktör de çok önemlidir. Farklı noktalardan gelen ışık şiddeti, modelin yüzünde oluşturduğu kontrast ifadeleri güçlendirmede önemlidir. Ayrıca çok yakın plandan çekim yapıyorsanız ışığın yanal olması modelin yüz hatlarını belirginleştirmesi açısından çok daha iyi olacaktır.
Bazı temel ip uçlarını verdikten sonra gelelim konumuza. Diyelim ki portre fotoğraf çalışmasını evinizde yapmak istiyorsunuz diyelim ki ve yeterli geniş alanınız yok, ne yapacaksınız? Kaliteli bir portre fotoğrafı çekmek için bir sürü geniş alana da ihtiyacınız yok aslında. Fotoğrafçı Mark Wallace aşağıdaki videoda dar bir alanda nasıl yaratıcı portreler çekebileceğinizi anlatıyor. Eğer ne yapacağınızı biliyorsanız küçücük bir otel odasının bir köşesi bile sizin için yeterlidir. Portre fotoğrafını çekmek için yeterli alanım yok bahanesini bırakın, yeterince yaratıcıysanız ve bu yazıyı okuduktan sonra harika portreler çekebileceksiniz.
Wallace bu videoda küçük bir softbox içindeki bir Profoto B2'yi otel odasının bir köşesine sıkıştırmayı başarmış; buradaki birkaç pencere ve fon olarak kullandığı bir perdenin önünde yaptığı portre çalışmasını anlatıyor. Lightroomda biraz düzeltmeler yaparak stüdyo niteliğinde ve kalitesinde işler çıkartabilmiş. Kiralık Fotoğraf Makinesi'nden Elinchrom Quadra ışık setini kiralayarak videodakine benzer kalitede başarılı portre çekimleri gerçekleştirebilirsiniz.
Siz de Kiralık Fotoğraf Makinesi'nden ışık setleri ve fotoğraf ekipmanları kiralayarak evinizde stüdyo kalitesinde portre fotoğraflar çekebilirsiniz.