Bu eğitimler insansız Hava Araçlarının (İHA) daha güvenli ve etkili bir şekilde kullanılması amacıyla veriliyor. Drone meraklıları alacakları teorik ve pratik eğitimlerle İHA araçlırını daha etkin bir şekilde kullanabilecek ve meslek olarak rahatlıkla drone uçurabilecekler. Aslında ticari olarak drone çekimi yapıyorsanız bu eğitimi almanız zaten zorunlu. Ancak hobi için yerleşim alanı dışında uçuş yapacaksanız bu belgeyi almanıza gerek yok.
Drone'lar artık artık hayatımızın bir çok alanında kullanılıyor. Hal böyle olunca uçuş güvenliği tehdit etmesi ve terör, örgüt gibi nedenlerle yeni konuyla ilgili yeni kararlar da alındı.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün verdiği kararla Ticari Uçuş Eğitimi almayan kullanıcılar ticari olarak İnsansız Hava Aracı kullanamayacaklar.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türkiye'de Drone meraklılarını kısıtlamaya yönelik özel kurallar belirlemiş. Taslak talimat, insansız hava araçlarının tescili, operasyonları, seyrüsefer, bakım ve uçuşa elverişliliği ile verilecek hava trafik hizmetlerinin esaslarını belirliyor.
SHGM tarafından yayınlanan taslak talimata göre, Azami kalkış kütlesi 4 kg'dan ve azami hızı da saatte 50 km'den daha az olan ve azami irtifası yer yüzeyinden 100 metreyi geçmeyen İHA'lar bu talimatın kapsamı dışında kabul edilmiş bulunmakta.
Şuanda piyasada kullanıma hazır olarak sunulan pek çok Drone; sivil kullanım amaçlı insansız hava aracı olarak kabul görüyor.
SHGM'nin taslağının yapacağı ilk değişim ise Drone'ların sigortasız olarak uçurulmasının yasak olması. Bu durum drone kullanıcılarının pek hoşuna gitmeyecek gibi duruyor. Ayrıca Pilotların SHGM tarafından yayınlanan uçuş izni talep formu da drone pilotlarını zorlayacak gibi görünüyor.
Bunun yanı sıra İHA işleticisi, tescil başvurusu ile birlikte Uçuş Operasyon El Kitabını hazırlayıp drone uçurabilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne sunması gerekiyormuş.
İrtifadan bağımsız olarak hava limanlarının meydan referans noktası merkez alınarak 15 kilometre yarı çaptaki alanda ve her iki yönde uzunlamasına 22 kilometrelik alanda uçuşlar yasaklanacak. Ayrıca helikopter pistleri, askeri bölgeler ve cezaevlerinin üstünde de İHA uçurmak yasaklanacak.
Drone meraklıları için ticari eğitim veren çeşitli kurumlar bulunuyor. Bunlardan herhangi birine başvurarak siz de drone pilotu olabilirsiniz. Aşağıda listeleyeceğimiz kurumların eğitim tarihlerini takip edebilirsiniz.
HACETTEPE TEKNOLOJİ AR&GE MERKEZİ - İHA0-İHA1
AEROTECH SAV.HVCLK. MÜH.TEK.GELİŞİRME ELEKTRONİK YAZ.DAN.SAN.TİC.LTD.ŞTİ. - İHA0-İHA1
İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MESLEK
YÜKSEK OKULU - İHA0-İHA1
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM) - İHA0-İHA1
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ - İHA0-İHA1
ALTOY SAVUNMA SANAYİ VE HAVACILIK A.Ş. - İHA0-İHA
Kapadokya Meslek Yüksek Okulunda İHA1 eğitimleri 24 - 28 Mart 2017'de başlıyor! Detaylar için: http://sem.kapadokya.edu.tr/IHA-1-SINIFI
Kaynak: droneegitim.com
İlgili mevzuat linki: Sivil Havacılık İHA Mavzuatı